Reisverslag Annemie Boer en Gineke Otten babyhuis Ruama 2007

Terugkijken

Het is alweer even geleden dat we met het vliegtuig terugvlogen van Afrika naar Nederland, nadat we een maand verbleven bij Jannie Kruize in het babyhuis Ruama. Een maand, waarin we mochten proeven van de Afrikaanse cultuur; een maand waarin we een rol mochten spelen in de onderhoudsvoorziening van het babyhuis; een maand waarin we de dagbesteding van de kinderen mochten verzorgen.

Graag schetsen we onze ervaringen en belevenissen van de maand die we mee mochten maken bij Jannie Kruize in het verre Mozambique...

45 Kinderen...

45 Kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar treffen we aan bij aankomst in babyhuis Ruama. Kinderen die, nadat ze

eerst de kat uit de boom kijken, zich aan ons vastklampen en ons niet meer los laten. Onze armen zijn te kort om alle kinderen in op te nemen.Toch kunnen we veel liefde en warmte geven aan al die kinderen die naar aandacht en liefde snakken. Elke morgen nemen we acht kinderen apart en met hen gaan we werkjes maken, waarbij er voor hen een wereld open gaat. Ze rennen enthousiast naar hun tafeltje en zijn vervolgens geconcentreerd bezig met hun kunstwerk. Zelfs het personeel blijft soms verbaasd staan kijken wat nu precies vingerverf, klei en schmink is: geweldig!

Zingen en dansen

Daarnaast is er 's ochtends zang en dans met de kinderen. Liedjes variërend van 'Read your bible, pray every day' tot 'Zeg, ken jij de Mosselman' leren we de kinderen zingen - en het zijn werkelijk nachtegaaltjes! Tot op de dag van vandaag klinken die liedjes in de tuinen van het babyhuis.

Grijze muren

Maar, behalve onze aandacht voor de kinderen, schreeuwen de depressieve grijze muren van het babyhuis om een zonnig geel likje verf. Gewapend met een kwast en vele blikken verf gaan we de muren te lijf. In de verzengende hitte toveren we de muren om tot vrolijk gele muren. Staand op een gammel trapje of op steigers, bijeengehouden door een ijzerdraadje, het schuren van de muren waarbij het stof je in het gezicht slaat: nu blijkt ook weer dat het doel de middelen heiligt. Het is het allemaal waard gezien het resultaat: een vriendelijk en verzorgd babyhuis. Een grappig detail: de inwoners in Marromeu denken dat Jannie speciaal professionele schilders uit Nederland over heeft laten komen voor deze klus...!

 

 

 

 

Kinderkleren

Tussen de werkzaamheden door arriveert het vliegtuig uit Zuid-Afrika, met daarin 110 kilo aan kinderkleding, bijeengesorteerd in Nederland. DHL is de verzender van deze grote hoeveelheid kleding en tegelijk de sponsor van het hele transport. De kinderen zijn erg blij met hun nieuwe kleding, die ook zeer welkom is op dat moment. Alle kinderen krijgen 'nieuwe' kleren en laten ons vol trots hun nieuwe aanwinst zien.

Vrije tijd

Naast deze bezigheden is er ook tijd voor verschillende uitstapjes. We gaan bijvoorbeeld een dag naar het dorp Luabo, waarbij we in een boot over de Zambezirivier varen. Een interessante tocht, waarbij we maar liefst vijf krokodillen aan de wal zien liggen. Aangekomen in het dorp, gaan we op bezoek bij een ex-kindje van babyhuis Ruama. Doel hierbij is te kijken naar de huidige situatie en gezondheidstoestand van het kindje. Opvallend in dit arme dorpje is de gastvrijheid die we mogen ervaren van een familie die enthousiast gaat koken voor ons.


Onvergetelijk

Terugkijkend op deze maand, concluderen wij dat we een maand hebben beleefd, die onvergetelijk is voor de rest van ons leven. Een ervaring die gegrift is in ons hart. De kinderen waar we om zijn gaan geven op een speciale manier, de bijzonder mooie en aparte Afrikaanse cultuur, de eenvoud en vrolijkheid van de Afrikanen...
We zullen het nooit vergeten!

Groetjes Annemie Boer en Gineke Otten.


Bezoek de website van babyhuis Ruama

Terug naar de Hoogeveen - Mozambique pagina