Alpha weekend oktober 2017

In september ging in Hoogeveen voor de 36ste keer een Alpha van start.

Een cursus die bestaat uit elf avonden en een weekend. Inmiddels vond het Alpha-weekend, dat altijd halverwege de cursus op het programma staat, plaats.

Een heel bijzonder weekend, dat op iedereen diepe indruk maakte.

Zaterdagmorgen arriveerden de deelnemers bij Huize Elisabeth, het ontmoetings- en bezinningscentrum van de Franciscanessen van Denekamp. In deze serene en inspirerende omgeving stond twee dagen lang de heilige Geest centraal. Wie is de heilige Geest, Wat doet de heilige Geest en hoe kan ik vervuld worden met de heilige Geest?

‘Ik ben opgegroeid met de verhalen van God en Jezus, maar heb ik mijn jeugd eigenlijk nooit over de heilige Geest gehoord’, realiseert één van de cursisten zich. Dat ook voor veel anderen de heilige Geest toch de wat onbekende Derde van de Drie-eenheid is, blijkt tijdens de verhalen die er ook onder de andere aanwezigen loskomen. De heilige Geest is bekend uit het Pinksterverhaal in Handelingen 2 waarin de apostelen worden vervuld van de heilige Geest en in vreemde talen beginnen te spreken.

Het Alpha weekend spreekt als het ware een eigen taal; een taal van samen zijn, samen kletsen maar ook echt praten, samen eten maar ook echt gevoed worden. Aangeraakt worden door en vervuld raken met de heilige Geest.

‘Er is dit weekend echt iets in mij veranderd. Loodzware stenen die op mijn hart drukten, zijn weggehaald. Dat had te maken met iets, wat in het verleden is gebeurd, dat ik nooit heb kunnen vergeven. Maar ik heb het nu eindelijk los kunnen laten, het wel kunnen vergeven. Dat is het werk van de heilige Geest’, vertelt een ander opgelucht voordat ze zondagmiddag naar huis vertrekt.

Voor iedereen

‘Alpha heeft mijn geloof echt verrijkt’, vindt een cursist. ‘Ik krijg nog wel eens verbaasde reacties als ik vertel dat ik naar de cursus ga. Dat heb ik toch niet nodig? Als trouwe kerkganger en al jaren actief in de kerkenraad. Maar ik kan het juist iedere christen aanraden! Het zet de puntjes weer even op de i, het stemt je tot nadenken.’ De man naast hem knikt beamend. ‘Het maakt ook niet uit van welke gezindte je bent. Alpha haalt als het ware de kerkmuren weg. Iedereen respecteert elkaar. Christen én niet-christen.’

Open Alpha-avond

Wilt u weten of Alpha ook iets voor u is? Dinsdag 28 november vindt een Open Alpha-avond plaats in de Centrumkerk aan de Van Echtenstraat 64. Aanvang 19.45 uur. Aanmelden kan nu al voor de    nieuwe cursus die 30 januari 2018 van start gaat. Bel of mail voor meer informatie en/of aanmelden naar Femmy Peursum 06-51600684,   (0528-)  241437 ofalphahoogeveen2@gmail.com

Namens het Alpha-team,  Monique Bons